MINI Cooper Countryman (R60) terpakai – Bermula pada RM 80k, gaya ‘conti’ British, harga Proton X50!

Tiada jenama lain yang menonjolkan imej gaya hidup seperti MINI. Di bawah kendalian BMW, jenama MINI telah berkembang menjadi rangkaian kereta premium dengan gaya unik unik serta ‘funky’.

MINI Countryman R60 generasi pertama membuat debut pada tahun 2010, dan direka khusus untuk menjadi sebuah SUV kompak untuk pembeli yang mahukan gaya MINI dan pengalaman pemanduan, tetapi memerlukan sedikit lebih praktikal dan ruang untuk menampung keluarga.

Kini dalam generasi ke-2, Countryman telah mencapai kejayaan besar untuk MINI di peringkat global dan di Malaysia. Ini telah membawa kepada stok model Countryman terpakai yang sihat, yang pada masa kini, boleh didapati pada harga Proton X50 spesifikasi pertengahan.

Adakah ia berbaloi? Adakah anda perlu bimbang tentang penyelenggaraan, atau adakah ia lebih baik dengan beberapa SUV arus perdana yang lain? Teruskan membaca.

Varian MINI Cooper Countryman R60 di Malaysia

MINI Countryman R60 mula diperkenalkan di Malaysia pada 2011. Ada dua varian ditawarkan, iaitu Cooper dan Cooper S, masing-masing pada harga RM 249k dan RM 286k.

Cooper Countryman menggunakan enjin 1.6 liter 4-silinder aspirasi natural daripada Peugeot (N16B16) yang menghasilkan 120 PS dan 160 Nm, manakalah Cooper S Countryman dengan pengecas turbo dan suntikan terus (N18B16) menghasilkan 184 PS dan 240 Nm.

Tidak kisah mana satu pilihan enjin yang anda pilih, kuasa dihantar ke transmisi automatik enam kelajuan – untuk Cooper, kuasa disalurkan ke roda hadapan, dan keempat-empat roda bagi Cooper S ihsan sistem MINI ALL4 yang menggunakan pembezaan pusat elektromagnet untuk mengagihkan kuasa apabila diperlukan ke gandar belakang.

Pada tahun 2012, BMW Malaysia memperkenalkan versi 2WD Cooper S Countryman, yang menurunkan harga RM 20k kepada RM 268k. Setahun kemudian, Countryman menjadi MINI pertama yang dipasang secara tempatan (CKD), di kilang BMW Malaysia di Kulim, Kedah.

Baca juga: Nadi N52 BMW – antara enjin 6 silinder NA terbaik di dunia, ‘maintenance’ ringan atau berat?

Pemasangan CKD telah menurunkan harga pembelian dengan ketara, dengan Countryman dijual pada harga RM 219k manakala Cooper S Countryman ALL4 berharga RM 259k, masing-masing RM 30k dan RM 27k lebih murah daripada versi CBU.

Pada tahun 2014, BMW Malaysia memperkenalkan MINI Cooper Countryman facelift yang membawa beberapa kemas kini visual yang halus, kelengkapan yang dipertingkatkan dan perubahan dalam tanda harga.

Pada pelancaran, Cooper S Countryman diperkenalkan sebagai varian tunggal, berharga RM 244k, kurang RM15k daripada varian Cooper S pra-facelift.

Secara visual, model facelift ini menampilkan gril hadapan yang digayakan semula, dan lampu kabus LED dan lampu nyalaan siang hari (DRL).

Enjin pengecas turbo 1.6 liter (N18B16) dikekalkan, dengan sentuhan lebih kuasa pada 190 PS (+ 6 PS) dan tork maksimum 240 Nm. Cooper S Countryman yang dipertingkatkan telah meninggalkan sistem pacuan semua roda MINI ALL4 untuk pacuan roda hadapan.

Pada tahun 2015, model Cooper Countryman peringkat permulaan diperkenalkan dengan harga yang lebih murah iaitu RM 200k, RM 19k kurang daripada versi pra-facelift.

Terdapat perubahan lebih menyeluruh pada Cooper Countryman dengan gril hadapan yang digayakan semula, aloi 17 inci baharu dan meter antrasit yang diubah suai, perkakas suis yang dikemas kini serta penebat kabin yang dipertingkatkan.

Penjana kuasa adalah seperti sebelum ini, dimana enjin 1.6 liter 4-silinder aspirasi natural ini menghasilkan 120 PS dan 155 Nm, dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan.

Countryman R60 generasi pertama telah digantikan dengan Countryman serba baharu (F60) pada 2017. Kedua-dua varian itu termasuk (136 PS / 220 Nm) Cooper dan (192 PS / 280 Nm) Cooper S – kedua-duanya pacuan roda hadapan – masing-masing pada tanda harga RM 240k dan RM 270k.

MINI Countryman

Varian mana yang patut saya beli?

Memandangkan pada asasnya terdapat dua trenkuasa untuk Countryman – memilih antara kedua-duanya hanya bergantung kepada kos penyelenggaraan dan jika anda mahukan kuasa varian Cooper S.

Perlu diingatkan bahawa harga pasaran model Cooper biasa adalah setanding dengan varian Cooper S bergantung pada tahun dan spesifikasi.

Baca juga: Mini Cooper F56 terpakai – hatchback go-kart jalanan, apa benda kena tahu & berapa kos untuk baiki?

Juga, ambil perhatian bahawa terdapat varian 2WD dan AWD model Cooper S juga. Sudah tentu, versi AWD akan memerlukan lebih banyak penyelenggaraan jadi melainkan anda benar-benar memerlukannya, pilih varian 2WD.

Berikut ialah senarai pendek kos operasi asas antara kedua-dua model:

Kos penyelenggaraan asas MINI Cooper Countryman R60
Varian 1.6L Cooper 1.6L Cooper S
Cukai jalan (RM) 90
Saiz tayar 205/55 R17 225/45 R18
Tayar/pc (RM) 340 480
Bateri (DIN 70 AGM) 1,050

Untuk panduan pembeli ini, kami akan memberi tumpuan kepada Countryman (R60) yang berumur kurang daripada 10 tahun, dan masih layak untuk pembiayaan sewa beli konvensional.

Oleh itu, pertaruhan terbaik ialah melihat unit Countryman R60 2013 – 2016 yang telah dipertingkatkan.

Harga pasaran MINI Countryman (R60)

Harga untuk Countryman R60 pra-facelift 2011 – 2013 berada dalam julat antara RM 65k dan RM 90k untuk varian Cooper Countryman. Varian Cooper S Countryman (kedua-dua 2WD dan ALL4) bermula dari RM 75k dan naik kepada RM 100k bergantung pada jarak perbatuan dan keadaan.

Unit selepas facelift 2013 – 2016 Cooper Countryman yang lebih baru berharga sekitar RM 80k dan RM 105k, manakala Cooper S Countryman pula antara RM 90k dan RM 115k.

Dengan itu, terdapat banyak unit – kedua-dua dijual tempatan dan diimport selari untuk dipilih, jadi luangkan masa anda mencari Countryman R60 yang sesuai dengan bajet anda.

Baca juga: Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan!

Seperti biasa, pertimbangkan kereta dengan sejarah servis yang komprehensif kerana ia memberikan anda gambaran paling jelas tentang kesihatan kereta dan membolehkan anda merancang dan melaksanakan penyelenggaraan seterusnya dengan betul. Selain itu, sentiasa dapatkan unit pilihan anda diperiksa oleh pakar yang berkelayakan sebelum membeli.

Pada masa penulisan, terdapat empat model MINI dengan Carsome Certified sedang ditawarkan.

Untuk mendapatkan setem kelulusan Carsome Certified, kenderaan perlu terlebih dahulu lulus pemeriksaan 175 mata. Turut disertakan ialah pembaikan kereta professional pada harga tetap.

Perjanjian itu juga termasuk jaminan wang dikembalikan 5 hari dan waranti 1 tahun.

MINI Countryman

Penyelenggaraan dan isu biasa Countryman R60

Untuk sebahagian besar, MINI boleh dipercayai jika diselenggara dengan baik. Ramai pemilik mencatatkan pengalaman pemilikan yang menyenangkan walaupun selepas 8 – 10 tahun pemilikan dengan penyelenggaraan yang betul.

Kedua-dua trenkuasa N16 dan N18 telah wujud sejak sekian lama, dan oleh itu terdapat banyak informasi tentang cara menyelenggara dan membaiki enjin ini dengan baik.

Baca juga: Kereta Jerman terpakai – “Mercedes-Benz lagi tahan daripada BMW”, kekal fakta atau dah mitos?

Encik Owen, pengasas Munich Precision memberitahu kami bahawa dalam pengalamannya, Countryman R60 boleh dipercayai dan teguh dengan penyelenggaraan yang tepat pada masanya. Beliau menggalakkan pemilik memastikan penyelenggaraan rutin dilakukan tepat pada masanya, serta pemeriksaan berkala sekali-sekala, untuk mengesan masalah sebelum ia timbul.

Berikut ialah jadual ringkas jadual penyelenggaraan asas untuk Countryman R60:

Jadual penyelenggaraan MINI Countryman R60
Penyelenggaraan / Jarak waktu Barang Kos (RM)
Tukar minyak enjin / 10k km Minyak enjin dan penapis minyak 450
Penapis udara / 45k km (disarankan) Penapis udara 100
Penapis kabin / 45k km Penapis habuk dan debunga 80
Servis brek / 45k km Pengganti minyak brek 220
Servis transmisi / 45k km Minyak ATF dan penapis 900
Cecair penyejuk / 100k km Ganti cecair penyejuk 300
Drive belt / 100km Ganti drive belt 400
Palam pencucuh / 100k km Ganti palam pencucuh 400
Sensor oksigen / 160k km Ganti sensor oksigen 600
Timing chain / 160k km Ganti timing chain 2,200

Menurut Munich Precision, selain penyelenggaraan rutin, terdapat beberapa isu yang biasa dilihat pada Countryman R60 yang para pembeli harus tahu.

Baca juga: Nak beli kereta terpakai tapi keadaan transmisi apa cerita? Ini 3 TIPS untuk nilai sama ada OK atau KO

Ia hampir sama dengan kotak gear, dengan penyelenggaraan penapis dan cecair transmisi yang betul, automatik enam kelajuan di Countryman juga akan berfungsi dengan pasti dan tanpa kekecohan.

Dalam kes termostat, adalah dinasihatkan untuk menganggap komponen ini sebagai barang wear and tear. Untuk memastikan operasi yang selamat, periksa pada kira-kira 100k km dan jika perlu, gantikannya dengan yang baru, untuk mengelakkan masalah yang lebih besar di kemudian hari.

Baca juga: Akhir tahun adalah masa yang tidak baik untuk membeli kereta terpakai? Salah! Kenapa?

Isu biasa R60 MINI Countryman
Barang Simptom Kos
(RM
Thermostat Overheat / Cecair penyejuk bocor 550
Water pump Overheat / Cecair penyejuk bocor 1,100
A/C Evaporator   Gas A/C hilang / A/C tidak sejuk 2,200 (Ori)
Pam pencuci cermin depan Pam pencuci cermin rosak 200
Enjin bocor Bocor di head gasket / gasket penapis minyak / gasket oil sump 1,600 (semua sekali)

Konklusi

Dengan majoriti pasaran beralih kepada SUV bergaya kecil – MINI Countryman R60 boleh menjadi SUV gaya hidup yang bergaya, menyeronokkan untuk dipandu, dan yang paling penting, pada kira-kira separuh daripada kos yang digunakan semasa baharu.

Walau bagaimanapun, adalah bijak untuk melakukan penyelidikan, luangkan masa anda dalam mencari unit penggunaan yang diselenggara dengan baik, dan mencari pakar yang boleh dipercayai untuk penyelenggaraan dan penjagaan.

Dengan harga berlegar sekitar RM 70k – RM 80k, adalah mengejutkan bahawa anda boleh membeli SUV premium yang agak boleh dipercayai untuk harga Proton X50 hari ini.

Dan tidak hairanlah yang mana antara keduanya akan menjadi lebih menarik apabila anda meletak kereta di jalan raya atau kopitiam anda.

Source: MINI Cooper Countryman (R60) terpakai – Bermula pada RM 80k, gaya ‘conti’ British, harga Proton X50!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *